איפה ואיך גרים היום ישראלים בקפריסין? מבט מינואר 2024
עד לאחרונה, בתחילת שנות ה-2000, קפריסין דורגה במקום ה-76 בעולם לפי גודל האוכלוסייה היהודית שלה. לכל 100,000 תושבי האי אפרודיטה נמנו 25 יהודים. בקפריסין יש רב ראשי (ישראלי במקור) ו-3 בתי כנסת, וקיים בית ספר יהודי. בשנת 2003, באי גרו באופן קבוע כ-350 משפחות יהודיות הגיעו בעיקר מישראל, רוסיה, ובריטניה.
בשנת 2005, הרב אריה זאב רסקין קיבל מעמד רשמי של רב ראשי של קפריסין. הטקס נערך בנוכחות שר החינוך והתרבות של קפריסין, ראש העיר לרנקה, וחברי ממשלת קפריסין. האירוע הדגיש את חשיבותה של הקהילה היהודית בהאי שגרים בו משפחות ישראלים ויהודים מאירופה ומרוסיה.
מעשית, ההיסטוריה של ישראלים הגרים בקפריסין מתחילה איפשהו בסביבות המאה ה-2 לפני הספירה. מתקופה ההיא יש לנו המידע הראשון על הקהילה היהודית של האי. הסיפור הוא די מורכב, ועל דפיו היסטוריה מתארים קרבות שבהם נלחמו יהודי קפריסין יחד עם התושבים המקומיים, כמו לדוג' במהלך המצור על העיר Ptolemaida , בו הם עומדו לצידו של מלך המקומי לטייר נגד אלקסנדר ינאי. או בסיפור המפורסם על המרד המנצח נגד הרומאים והקיסר טרויאנוס. הניצחון היהודי בקפריסין בשנת 116 לספירה שימש כמעין תמריץ לתחילת תנועת השחרור הלאומית היהודית בארץ ישראל ולמלחמת היהודים השנייה.
כשמספרים על איפה ישראלים גרים בקפריסין, לא נוכל להתעלם מתקופה של כמעט שנתיים שבה, מ-1946 עד 1948, שחיו כאן 50,000 יהודים מאירופה במחנות פליטים, בגלל שהבריטים לא הורשו להם לעלות לישראל. לזכר האיסורים שעברו כאן במחנות פלטים בשנת 2014 הוקם "גן השלום" בכפר Xylotimbu. בזמן זה נולדו בקפריסין 2,000 ילדים יהודים אצל משפחות, שהמתינו שנתיים עד שיהיה להם מותר להגיע לישראל. היום, ליותר מאלף ישראלים שנולדו אז באי הם בעלי זכות לאזרחות קפריסאית.
הקהילה היהודית באי והישראלים שגרים בקפריסין, שומרת על שורשים עמוקים ומשתתפים באופן פעיל בחיי התרבות והדת. ישראלים בקפריסין חיים בעיקר בערים כמו לרנקה, ניקוסיה, לימסול ואיה נאפה. באותן ערים נפתחו בתי כנסת פעילים, מרכזים יהודיים, ולצידם גני ילדים.
אחד מהיבטים של לחייהם של היהודים בקפריסין הוא האספקה אוכל כשר. איפה שישראלים גרים בקפריסין יש אוכל כשר אך לפי דיווחים, 90 אחוז מהמזון הכשר מיובא לאי.
יין הוא חלק בלתי נפרד מההיסטוריה והמסורת היהודית. ל"יין קפריסין" יש מקום מיוחד בהיסטוריה ואף מוזכר בתלמוד. היין המיוחד הזה הוא חלק חשוב בהכנת הקטורת ששימשה בקורבנות בבית המקדש בירושלים. יין קפריסין', עליו אומרת הגמרא: "יין קפריסין ששורים בו את הציפורן כדי שתהא עזה". הקהילה היהודית בקפריסין ארגנה ייצור של "יין קפריסין" - כשר. בהנחיותיו של הרב זאב רסקין, פותחה תערובת ענבים מיוחדת – קברנה-סוביניון-וגרנאך נואר. היין זה זכה לשם "יין קפריסין" לכבוד היין הקפריסין התלמודי העתיקה. הבקבוקים הראשונים של היין ההיסטורי והכשר זה, היו ברשות היהודים המתגוררים בקפריסין, המאפשרים להם ליהנות משילוב ייחודי של מסורת ויין איכותי. ומשנת 2008 ישראלים שגרים בקפריסין יכולים ליהנות גם הם מיין שיוצר ביקב למבורי בקאטו-פלאטרס.
בדרך זו, ממשיכה הקהילה היהודית בקפריסין לתרום למגוון התרבותי והדתי של האי הזה, תוך שילוב מסורת וחיים מודרניים.
על פי הערכות של שגרירות ישראל בניקוסיה, בשנת 2023, לפני אירועי הטרגי ב-7 באוקטובר 2023, חיו בקפריסין כ-10 אלף ישראלים. תופעה זו, על פי משקיפים, נובעת מהאטרקטיביות של נדל"ן באי, האקלים ואורח חיים מיוחד. ההערכה היא שהגידול בכמות משפחות ישראליות שבחרות במגורים קבע בקפריסין מדי שנה הוא לפחות כ-700 משפחות.
איפה גרים ישראלים בקפריסין?
העיר פאפוס, השוכנת על שפת הים, הפכה לגן עדן מיוחד לישראלים. הם מתאהבים בשלווה וביופי של עיר נופש זו, ובוחרים בה כביתם החדשה.
למרות גודלה הקטן, הקהילה היהודית בקפריסין פעילה ומתפתחת. כך למשל, בבית הספר היהודי בפאפוס, שהתחיל עם 15 ילדים, היום לומדים 25 ילדים וכבר יש רשימת המתנה להרשמה לשנה הבא.
ואיפה עוד גרים ישראלים בקפריסין? מה הו המקום האהוב והמועדף באי של אפרודיטה?
לימסול - זה "תל אביר הקפריסאי" - עיר עם 250 אלף תושבים וביתם של חברות בינלאומיות גדולות וחברות הי-טק. אתר הקזינו בהקמה הפך לאבן שואבת עבור ישראלים שקונים נכס באזור.
המשבר הכלכלי סיפק תמריץ לקפריסין להציע אזרחות באמצעות השקעה. כמה ישראלים, כמו ליב ליבוייב וטדי שגיא, ניצלו את ההזדמנות הזו. בלב לימסול, המסעדה הכשרה הפכה לסמל של חילופי תרבות וגיוון, מביאה גסטרונומיה משובחת והזדמנויות חדשות לאינטראקציה לקהילה.
ולמה ישראלים שגרים בקפריסין בוחרים בניקוסיה?
ניקוסיה, בירת קפריסין היא "הירושלים הקפריסאי" המרכז העסקי ומשרדי הממשלה. כמו בירושלים של ישראל ניקוסיה משלבת באופן מושלם בין ישן וחדש. יש בה מגוון רחב של בתי קפה ומסעדות, אתרי תרבות, מוזיאונים ואתרים היסטוריים ועתיקות, מקומות בילויים וקניות.
לאחר פרוץ מלחמת "חרבות הברזל", מספר ישראלים שגרים בקפריסין גדל בכי-30% . כעת אף אחד עוד לא יודע מספר מדויק של הישראלים בקפריסין, אך נוכחותם בשוק הנדל"ן ברכישת דירות ווילות ניכרת למדי. לשאלה איפה הישראלים גרים בקפריסין היום אפשר לענות – כמעט בכל מקום. הישראלים הופכים להיות לחלק בלתי נפרד מהחברה ומהנוף באי ים תיכוני קטן עם אוכלוסיית 1,2 מיליון איש, ותורמים לגיוון ולשגשוגה של המקום.